Betaalt jouw werkgever je coaching?

Wil jij graag gecoacht worden, maar beschik je maar over een beperkt budget? Goed nieuws! De meeste werkgevers hebben jaarlijks budget voor persoonlijke ontwikkeling en ziektepreventie. Je hoeft er dan dus alleen maar naar te vragen!

Juist dat deel vinden veel mensen ingewikkeld. Twijfel jij of je je werkgever wilt vragen om te betalen voor je coachtraject? Of wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan onderstaande tips!

  1. Zet jezelf op 1! Veel mensen die ik coach denken coaching zelf te moeten betalen, omdat ze niet zeker weten of ze wel bij hun werkgever zullen blijven. Uiteindelijk blijkt dit eigenlijk altijd te berusten op hun eigen (belemmerende) overtuigingen. Je vindt het misschien niet netjes naar je werkgever toe als hij in jou investeert en je daarna weggaat of je durft niet om deze investering te vragen, omdat het op dit moment niet lekker loopt op je werk. Dit is de eerste hobbel die je te nemen hebt. Durf je je eigen ontwikkeling en gezondheid op 1 te zetten en de vraag gewoon te stellen? Onthoud dat een werkgever mensen ziet komen en gaan, gedurende het dienstverband investeert hij in hun ontwikkeling. Bij sommige mensen is dat aan het begin, bij anderen later en weer anderen benutten dit bij de stap naar een nieuwe baan. Dit is allemaal oké!

  2. Je doet zowel jezelf als je werkgever een plezier! Werkgevers hebben baat bij effectieve, gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten. Jouw welbevinden is dus belangrijk voor je werkgever! Zelfs als tijdens een coachtraject blijkt dat je niet op je plek zit, is dat niet alleen in jouw belang, maar ook in dat van je werkgever. Niemand wil dat jij jezelf ongelukkig naar je werk sleept of ziek thuis komt te zitten.

  3. De inhoud van het coachtraject is vertrouwelijk, ook als je werkgever betaalt! Je start een coachtraject met een coachvraag (hoe wil jij je gedurende het traject ontwikkelen?). Bij aanvang van elk gesprek stel je vervolgens zelf een lastige situatie of iets waar je aan wilt werken centraal. Met je werkgever stem je (in grote lijnen) af waarom je voor coaching kiest, maar hoef je de inhoud van de gesprekken niet te bespreken. Een voorbeeld: als je gebrek aan zelfvertrouwen je in de weg zit tijdens vergaderingen en je daar graag iets aan wilt doen of je werkt lastig samen met een vervelende collega, hoef je dat niet bij je werkgever te noemen. Je bespreekt dan met je werkgever dat je je graag meer wilt laten zien binnen de organisatie of dat je effectiever wilt zijn in de communicatie met je collega’s. De gesprekken zijn volledig vertrouwelijk en jij bepaalt wat er besproken wordt. Ook als je werkgever betaalt.

  4. Vraag hulp bij het doen van je aanvraag! Als je een aanvraag bij je werkgever wilt doen, bekijk dan eens op welk budget je aanspraak wilt maken. Bij veel organisaties is er budget beschikbaar en kun je ook vinden hoe je daar aanspraak op maakt. Bij andere organisaties zul je je verzoek delen in bijvoorbeeld een gesprek met je leidinggevende en maak je er vervolgens samen afspraken over. Zorg dat je helder hebt wat jouw leerdoel is. In welke richting wil je jezelf ontwikkelen? Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken?

    Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek. Daarin staan we stil bij jouw coachvraag, maar kunnen we ook bespreken hoe jouw aanvraag bij je werkgever eruit kan zien.

  5. Benadruk je motivatie. Dat kun je doen door te benoemen wat het volgen van een coachtraject jou en je werkgever zal brengen. Je kunt je motivatie echter ook zichtbaar maken door voor te stellen de coachgesprekken in je eigen tijd te voeren. Zo investeren zowel je werkgever (door te financieren) als jijzelf (door er tijd en energie in te steken) in jouw ontwikkeling.

  6. Vraag eens rond! Vraag eens aan collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van het opleiding/ontwikkelingsbudget voor soortgelijke activiteiten. Vaak denken mensen dat zij de enige zijn met een dergelijke wens, maar blijkt vervolgens dat een groot deel van de collega’s al eens een coachtraject doorlopen heeft.

Wil jij je werkgever vragen om budget voor een coachtraject, maar kun je hierbij nog wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag!