Jonge vrouwen, wees wat egoïstischer op je werk

Jonge vrouwen, wees wat egoïstischer op je werk (en voorkom een burn-out)

Iedereen heeft het weleens druk, maar jonge vrouwen tussen de 25 en 35 ervaren de meeste druk van allemaal. Niet gek dus dat zij het vaakst met psychische vermoeidheid kampen, veroorzaakt door hun werk. Waarom hebben mannen dit minder? En kunnen vrouwen iets van hen leren?

Zo opende RTL Nieuws in februari een artikel op hun website. Aanleiding was onderzoek (CBS en TNO) waaruit bleek dat 18 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 last heeft van burn-outklachten. Minstens een paar keer per maand voelen zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het einde van de werkdag.

Het artikel gaat in op zowel oorzaken als oplossingen:

"Wat waarschijnlijk meespeelt is dat vrouwen niet alleen met werk bezig zijn op die leeftijd, maar ook met hun gezin", zegt psycholoog Wouter Vrooland. " Zelfs als dat er nog niet is, gaat er bij vrouwen al veel aandacht en energie naartoe." 

Hij ziet dat het nog steeds veel normaler is voor vrouwen om daarover na te denken dan voor mannen. "Plus: in het onderwijs en in de zorg is de werkdruk heel hoog en juist daar werken veel vrouwen." 

Wat doen mannen anders (waar vrouwen iets van kunnen leren)

- Wees een tikkeltje egoïstischer, denk wat meer aan jezelf (en wat minder aan wat anderen ervan denken)

- Wees je bewust van je eigen verwachtingspatronen: als je zowel carrière als kind wilt, regel de zorg dan goed (een geëmancipeerde man helpt hierbij wel)

- Dan mis je die verjaardag maar, dan sport je een keer niet: richt je op je doel

- Op je werk word je meestal beoordeeld op je prestaties, richt je daar wat meer op (en laat het sfeer maken en kaartjes sturen naar zieke collega's eens aan een ander over)


Minder steun
"In het onderwijs en de zorg is de werkdruk vaak wat hoger en is het minder makkelijk om je eigen tijd in te delen", vult Witte Hoogendijk hoogleraar psychiatrie bij het Erasmus Medisch Centrum aan. En dat zijn precies de factoren waar vrouwen regelmatig tegenaan lopen. Dat het vooral alleenstaande vrouwen zijn die tegen een verhoogde werkdruk aanlopen, komt ook door hun gezinssituatie. "Zij ervaren minder steun aan het thuisfront", zegt Hoogendijk.


Hoop zorgen en stress
Niet alleen geven vrouwen zichzelf veel verantwoordelijkheden, ze leggen zichzelf ook hoge eisen op. "Daar komt bij dat ze niet makkelijk 'nee' zeggen tegen werk, waardoor de druk steeds hoger wordt", geeft psychotherapeut Carien Karsten aan. 

Daar houdt het overigens niet bij op, denkt ze. "Het kan ook voorkomen dat vrouwen gepest worden op de werkvloer of dat ze te maken krijgen met seksuele intimidatie. Natuurlijk worden mannen ook weleens gepest, maar cijfers laten zien dat het vooral bij vrouwen voorkomt." Door hun inlevingsvermogen nemen vrouwen bovendien een hoop zorgen en stress over van hun collega's, denkt Karsten. "Mannen focussen zich op hun prestatie en zijn daar minder gevoelig voor." 


De tips hierboven lijken zo simpel: ‘dan mis je die verjaardag maar, dan sport je een keer niet: richt je op je doel’. De vrouwen die bij Work It aankloppen voor een coachtraject wéten dit ook wel. Ze vragen echter ondanks dat, in de praktijk, toch te veel van zichzelf. Vaak gaat het om patronen die al heel lang bestaan en die er tegelijkertijd voor hebben gezorgd dat ze heel ver zijn gekomen. Het voornemen ‘nu ga ik het anders doen’ is voor hen meestal niet voldoende. Die gewenste verandering vraagt tijd en aandacht, experimenteren met nieuw gedrag. Maar wie dat doet, loopt na afloop wel nóg krachtiger de deur uit.