Weg met: "doe ik het wel goed?"

De meeste coachverzoeken bij Work It komen van jonge, getalenteerde vrouwen, die niet verlegen zijn, maar zich op de werkvloer wel laten tegenhouden door onzekerheid. Daar willen ze vanaf. Ze willen meer van zich laten horen tijdens vergaderingen. Ze willen serieus genomen worden door collega’s of klanten. Ze willen vol gas voor hun goede ideeën gaan en ze willen zich vooral minder afvragen of ze het allemaal wel goed doen.

Al deze vragen raken aan hetzelfde thema; zelfvertrouwen. Hoewel de vragen op elkaar lijken, verschilt het per persoon wat de oorzaak is en vooral waar de oplossing ligt. Een ding is echter zeker: wil je iets veranderen, dan zul je er actief mee aan de slag moeten. Dat kan samen met een coach, maar je kunt er ook zelf stappen in zetten. Het zou te kort door de bocht zijn om hier de tien gouden tips voor meer zelfvertrouwen te delen. Toch zijn er een aantal zaken die we toepassen in coachtrajecten gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen, die je ook zelf heel goed kunt toepassen.

Niet denken, maar doen
Het vergroten van je zelfvertrouwen gaat weliswaar over veranderen hoe je naar jezelf kijkt, maar het is niet sec een denkoefening. Ook hier gaat het om gedragsverandering. Het gaat erom heel kleine dingen wél te doen, die je normaal niet zou (durven) doen. En het gaat erom vervolgens stil te staan bij hoe dat was. Wat deed je? Hoe vond je dat? Sta eens stil bij het goede gevoel dat jezelf uitdagen, en daarna succes ervaren, oproept. Dat is ook wat we in onze coachgesprekken doen. Samen bedenken we op welke manieren je die kleine stap kunt zetten die je normaal niet zou zetten. We staan stil bij wat het lastig maakt, maar vooral bij welke kwaliteiten je al in huis hebt om het er juist goed vanaf te brengen. In het volgende gesprek bespreken we waar je tegenaan liep, maar vooral ook welke successen je hebt geboekt.

Focus op hoe je wel wilt zijn
Coaching gaat vooral over naar de toekomst kijken. Door stil te staan bij hoe je wilt zijn en door te bedenken in welke situaties je al wel zo bent, maak je het veel makkelijker én leuker om buiten je comfort zone te stappen. Als je deze vragen voor jezelf beantwoordt, bevraag jezelf dan goed: hoe ben je in die situatie waarin je zelfverzekerd bent? Wat zien anderen? Wat voel jij zelf? Hoe loop/zit/sta/beweeg je? Zorg dat je deze kant van jezelf zo goed leert kennen dat je hem tevoorschijn kunt halen als je hem nodig hebt.

Geef niet te snel op
Je bent geen ander mens nadat je één poging gedaan hebt om je meer uit te spreken of meer je eigen koers te varen. Wees dus niet te ongeduldig. Maar onderschat ook niet hoeveel er kan veranderen als je er gedurende een periode van een paar maanden aandacht aan geeft!


En zoals met de meeste dingen is het vooral een kwestie van gewoon beginnen! Dus: welke kleine stap kun jij de komende 24 uur nog zetten om je zelfvertrouwen te vergoten?