Je fit voelen: analyseer wat voor jou werkt!

Weet jij altijd precies hoe het met je gaat? Of er nog meer hooi op je vork past? Wat voor jou genoeg slaap is en hoe je het beste ontspant? Je kunt over al deze onderwerpen ongelooflijk veel informatie vinden over wat goed voor je is. Ik zou je op basis daarvan tal van tips en adviezen kunnen geven, maar dat doe ik niet. Want wat voor jou werkt is heel persoonlijk. Wat ik wel doe is je uitdagen om het eens voor jezelf in kaart te brengen!

Vijf minuten per dag - twee weken lang
Dat is de tijdsinvestering die dit van je vraagt. Ik daag je uit om drie keer per dag stil te staan bij hoe je je voelt en om daarnaast een aantal feitelijke zaken bij te houden rondom voeding, slaap, sport, pijnstillers, alcohol, koffie etc. Ik vertel je zo hoe je dat kunt doen, maar eerst vertel ik je waarom ik hier groot voorstander van ben.

Yoga in plaats van pijnstillers
Zelf hou ik regelmatig op deze manier een aantal weken bij hoe het met me gaat. Na een paar weken kun je zonder veel moeite conclusies trekken over wat voor jou werkt en wat niet. Daarna kun je ervoor kiezen om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren (of juist niet natuurlijk!). Wat ik leerde van mijn verzamelde data:

  • Ik voel me in het eerste half uur na het wakker worden altijd alsof ik veel te weinig heb geslapen. Dit trekt ALTIJD bij in de uren erna.

  • In een periode waarin ik heel veel hoofdpijn had waren de enige dagen dat ik geen paracetamol gebruikte de dagen die ik begonnen was met yoga. Nu probeer ik hoofdpijn waarmee ik wakker word eerst weg te krijgen door yoga te doen en dat lukt eigenlijk altijd.

  • Ik werd tijdens het kamperen elke dag fysiek fitter (zonder pijn in mijn rug en nek) wakker dan in mijn eigen bed. (Ik heb inmiddels een nieuw bed gekocht… permanent kamperen zag ik toch niet zitten).

  • Ik slaap heel veel slechter als ik ‘s avonds nog tot laat doorwerk. De volgende dag ben ik (vanzelfsprekend) moe en minder effectief. Ook zorgen twee glazen alcohol er al voor dat ik een stuk slechter slaap.

Slechts een paar van de vele conclusies die ik kon trekken nadat ik twee weken lang een aantal dingen had bijgehouden.

Aan de slag!

Ik daag je uit om voor jezelf een dergelijk format te maken en dit twee weken lang elke ochtend, middag en avond in te vullen. Voor jou zijn ongetwijfeld heel andere aspecten interessant dan voor mij, maar ik geef je mijn format ter inspiratie. Doe er je voordeel mee! Houd het simpel! Ik hoor heel graag of je er iets aan gehad hebt. Laat me ook vooral weten welke dingen je er zelf aan toegevoegd hebt en welke conclusies je kon trekken!

Voorbeeld format

De eerste sheet is om dagelijks in te vullen. Besteed er niet meer dan een paar minuten tijd aan! Belangrijk is wel dat je in die paar minuten echt even gaat zitten om te ervaren hoe je je voelt. Vooral ook hoe je lichaam voelt. Heb je ergens pijn? Zijn je spieren gespannen of juist niet? Hoe is je ademhaling?

Op de tweede sheet kun je vervolgens de informatie die je in een week hebt verzameld overnemen. Gebruik hier vooral cijfers en symbolen. Deze gegevens kun je nu (of na twee weken) analyseren: wat valt je op? welke overeenkomsten zijn er tussen de dagen waarop je je goed voelde? Kijk hierbij vooral ook naar de avonden/dagen ervoor en wat je op die momenten deed of juist niet deed!

Er zijn overigens ook handige apps om dit in bij te houden. Daar heb ik goede ervaringen mee en daar schrijf ik binnenkort over. Mijn ervaring is echter dat het opschrijven en het totale overzicht voor je hebben bij dit analyseren erg helpend is. Vandaar dat ik hiervoor onderstaand format gebruik.

 
Schermafbeelding 2019-06-05 om 21.23.30.png
Schermafbeelding 2019-06-05 om 21.23.44.png