Mijn partner heeft een burn-out! Wat nu?

Een lange periode van stress, overspannenheid of burn-out is ontzettend naar voor degene die het betreft, maar zeker ook voor jou als partner. Je ziet degene waarvan je houdt worstelen, verdrietig of geïrriteerd zijn. Ondertussen kun je niet veel doen om hem/haar sneller te laten herstellen. En dan komt er ook nog eens veel meer op jouw schouders terecht. Veel partners vinden het niet alleen lastig dat ze meer taken op zich moeten nemen in deze periode, maar vooral dat de ander nauwelijks energie heeft om samen leuke dingen te doen of een luisterend oor te zijn. Zelfs dingen die voorheen een ontspannen activiteit waren, zijn nu ineens te veel.

De eerste periode
Je partner is op het punt gekomen dat ze tijdelijk minder of helemaal niet meer werkt, omdat dat niet meer vol te houden was. In deze periode is het belangrijk om tot ontspanning te komen en daarmee tot fysiek herstel. Dat betekent heel veel slapen, rusten en heel weinig (inspannende) activiteiten. Voor veel mensen is het erg lastig om op dit moment daadwerkelijk de hele agenda leeg te vegen en echt rust te nemen. Overtuigingen als “ik wil anderen niet teleurstellen”, “ik moet me wel aan mijn afspraken houden” of “ik moet me ook niet aanstellen”, zitten daarbij vaak in de weg. Toch gaat er pas een start met herstel gemaakt worden als iemand daar voorbij komt en daadwerkelijk rust gaat nemen. Wat kun jij als partner doen?

Laat de ander het tempo bepalen
In de eerste fase ben je misschien geneigd dingen te zeggen als: "even doorzetten nu" of "maar je kunt toch nog wel (…)". Heel begrijpelijk, maar niet helpend om tot die noodzakelijke rust en ontspanning te komen. Laat je partner dus in de lead. Accepteer dat je nooit helemaal kunt begrijpen waar de ander doorheen gaat. Dat is ook niet erg. Je helpt al enorm door er te zijn, door haar grenzen te respecteren en geduld te tonen.

Ga in gesprek!
Praat niet alleen met elkaar over wat je partner nodig heeft, maar juist ook over wat jij nodig hebt in deze situatie. Probeer elkaar hierbij niet teveel te overtuigen, maar verken samen wat jullie in deze periode gaat helpen. Om dit makkelijker te maken, heb ik een aantal vragen - afkomstig uit het coachtraject Vrij van Stress - voor je geselecteerd. Deze kunnen jullie er samen bij pakken. Je vindt de link onderaan deze pagina! 

Bedenk dat alles tijdelijk is!  
Misschien duurt deze periode een paar maanden, misschien een jaar of langer, maar uiteindelijk is het tijdelijk. Als jullie met elkaar de voorwaarden creëren voor herstel, is er straks weer energie om al die andere dingen te doen!

In het coachtraject Vrij van Stress bied ik niet alleen individuele coachgesprekken aan om met fysiek herstel en belemmerende overtuigingen aan de slag te gaan, maar ontvang je ook meer informatie die jou en je partner deze periode door helpen. Een deel van deze informatie vind je via de link hieronder.

Heb je klachten, maar twijfel je of je overspannen bent of een burn-out hebt? Neem gerust contact met me op!